Een beschermlaag die ongevoelig is voor weersinvloeden en vijftig jaar intact blijft.

WIJDENES – Een beschermlaag die ongevoelig is voor weersinvloeden en vijftig jaar intact blijft.

Dat verdient elke rioolput met problemen, vindt wethouder Vincent Reus (water) van de gemeente Drechterland. Dinsdagmiddag presenteerde hij met trots de ultieme oplossing bij afbrokkelende rioolputten. Dat is composiet, een soort polyester laag die als een tweede huid in de put past.
Reus: ,,In onze gemeente zijn honderden rioolputten te vinden en het probleem daarmee is dat ze door gasvorming afbrokkelen. Tot dusver maakten we bij reparatie gebruik van betonnen coating. Maar die beschermlaag hecht vaak slecht en daardoor halen we de levensduur niet. Verder nemen hersteloperaties veel tijd in beslag en ondervindt het verkeer enkele dagen oponthoud.’’

Het antwoord op dit probleem komt van het bedrijf Smit Composite uit Purmerend. Dat heeft een technisch procedé ontwikkeld dat alle problemen ondervangt. Smit Composite scant de beschadigde put nauwkeurig in, maakt er een driedimensionale tekening van en ontwerpt vervolgens een tweede huid op maat die precies in de put past.

Filmbeelden

Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat er veel voorbereidend werk achter de schermen plaats heeft, voordat het gietijzeren deksel eraf gaat, aldus Nico Smit van Smit Composite.
Hij gaf dinsdag een presentatie in café De Bierstal te Wijdenes. Aan de hand van filmbeelden toonde hij de werkwijze die gebruik maakt van de allernieuwste computertechnieken en daardoor veel minder omslachtig is dan de conventionele reparatie. Zoals het nu gaat, zetten betonwerkers het weggedeelte rond de put langere tijd af vanwege de verkeersveiligheid.
Dat hoeft niet meer. ,,Deze methode duurt welgeteld één dag. Langer zijn we beslist niet op locatie aanwezig’’, aldus Smit. Zijn aanpak geniet internationale belangstelling. Niet voor niets dat hij druk bezig is met octrooien om te voorkomen dat concurrenten zijn techniek kopiëren.
Drechterland herbergt vijf proefputten met de revolutionaire toepassing. Een ervan ligt onder het wegdek van de Kerkbuurt. Wat direct opvalt, is de smetteloze uitstraling van het binnenwerk en de azuurblauwe kleur in het souterrain. Behalve bij gemeenten is er ook veel interesse bij waterschappen en waterleidingbedrijven.

Kilometers

Een van de belangstellenden is wethouder Hendrik Stoker van de gemeente Opmeer. Stoker: ,,We hebben oneindig veel kilometers riolering onder de grond liggen in Nederland en die kampen allemaal met dezelfde problemen. Veel rioleringen zijn sterk verouderd en reparatie kost veel tijd en geld. Ik vind het heel goed als het bedrijfsleven daar op een serieuze manier over nadenkt en aan meewerkt.’’

Contact

SMIT COMPOSITE BV
Pascalstraat 8
1446 TX Purmerend
Nederland